Obsah

Ježovy - zámek

Adresa

Ježovy
340 12 Švihov

GPS: 49° 29′ 32.″N  13° 13′ 46.″E

zobrazit v mapě
Jednopatrový barokní zámek vznikl v 1. polovině 17. století přestavbou renesanční tvrze. V 1. polovině 18. století získal pozdně barokní vzhled.
Původně gotická tvrz neznámé podoby ze 13. století, kdy patřila Ježovským. V 17. století připadla Černínům z Chudenic, kteří ji přestavěli v zámek. Od nich ji nakonec získali v 18. století Morzinové.

Jedná se o jednopatrovou budovu obdélníkového půdorysu s vysokou valbovou střechou. Nad okny ploché baldachýnové štítky zakončené piniovou šiškou. Západní průčelí má sedm okenních os, jižní čtyři. Při východním průčelí je šestiboká kaple spojena s budovou zámku chodbou. Kaple má jednoduchou jehlancovou střechu.

Pramen:http://www.hrady.cz/

Ves Ježovy se vyskytuje v pramenech poprvé v r. 1251 a jejím držitelem byl tehdy Bohuslav z Ježova, z rodu Drslaviců, dvořan markrabího Přemysla na Netolicích. Po smrti Petra Ježovského, který zemřel kolem r. 1496 bez dědiců, se na Ježovech usadili Nebílovští z Drahobuze, neboť v r. 1518 je jako jeho majitel uváděn Mikuláš Nebílovský. Tehdy se poprvé výslovně uvádí stará tvrz. Nový majitelé si v první čtvrtině 16. stol. postavili pod starou tvrzí v rovinaté louce v blízkostí potoka novou rozlehlou tvrz, která byla obehnána vodním příkopem. Staré sídlo postupně beze stopy zaniklo. Během 17. stol. byla zřejmě tvrz upravena v moderním renesančním duchu. R. 1663 zdědil ježovský statek jeho potomek Jan Heřman Černín, který tvrz přestavěl v raně barokní zámek. V 18. stol. Morzinové přestavěli ježovský zámek v pozdně barokním slohu. Zámek byl od r. 1945 majetkem MNV, který jej dal upravit pro kulturní potřeby obce. V letech 1973 – 75 proběhla rekonstrukce objektu, který získal novou střechu, fasádu a nově omítnuta byla i ohradní zeď. V části zámečku byla zřízena restaurace, která v podobě zámecké vinárny byla v provozu ještě v r. 2000. V devadesátých letech 20. stol. získala zámek rodina Beranova (vnuci posledních majitelů) a zámek je dnes využit pouze jako byty.

Pramen:http://www.pamatky.com/