Obsah

Úboč - obec

Adresa

Úboč
345 12 Koloveč

GPS: 49° 26′ 38.4″N  13° 5′ 13.53″E

zobrazit v mapě
Ves Úboč se rozprostírá v údolí na západní straně hřebenu Ulíkovské hory, Kněžské Hůrky a Netřebu. Hlavními krásami Úboče je až panenská krajina, která svou krásou láká k zastavení a zajisté i k procházce.

Vznik obce se datuje rokem 1251, kdy byl jejím majitelem Jiřík z Úboče. Během let několikrát změnila majitele. Posledními vlastníky obce byli Černínové z Chudenic.

V Úboči stávaly dva kostely. Kostel sv. Václava na návrší byl zbořen koncem 18. století. Kostel sv. Mikuláše je jednolodní stavba ze 13. století, která byla v pozdějších dobách několikrát upravována a dostavována.

Proti kostelu stávalo ve středověku feudální sídlo, dochované v terénní situaci kolem barokní fary. Majitelem v roce 1316 byl Vitl z Úboče, ale již roku 1355 připadla tvrz k hradu Nový Herštejn. V 19. století byla v jižní části obce objevena podzemní chodba, která snad kdysi vedla do tvrze.

Před faru byla umístěna socha sv. Václava. V obci se dochovalo několik pozoruhodných lidových staveb. K těm nejvýznamnějším patří zděný špýchar postavený ze zdiva rozbořeného kostela sv. Václava a roubené stavení č.p. 4.

Na návsi naleznete památnou starou lípu a pomník s portrétem mistra Jana Husa. Nad hrází rybníka nad mlýnem se nachází 350 let stará lípa.

Necelé 4 km od Všepadel se nachází zalesněný vrch, na kterém se dochovaly zbytky středověkého hradu Netřeb. Hrad pochází ze 14. století a do dnešních dní se zachovaly vysoké zbytky dvou zdí stavby, která bývala věží a obydlím zároveň a několik metrů vysoké zbytky západní hradební zdi. Ke hradu se z obce dostanete po modré turistické značce.

Na svazích kopce se rozkládá Státní přírodní rezervace Netřeb, která chrání zbytky původního lesnatého porostu v podobě staletých tisů. Stáří téměř dvouset stromů se odhaduje na 600 - 800 let.

Pramen: Běleč mikroregion, vydal Mikroregion Běleč z.s.p.o., 2013