Obsah

Švihov - Stropčice - místní část města

Adresa

Švihov - Stropčice
340 12 Švihov

GPS: 49° 30′ 25.2″N  13° 19′ 41.8″E

zobrazit v mapě
Ves Stropčice je místní částí města Švihov. Obec Stropčice, též Tyrol je osada položená v údolíčku Kbelského potoka, chráněná z jedné strany Loupenským lesem a z druhé strany Kališťským kopcem. Stropčice mají svou dlouholetou historii. Počátky osidlování tohoto území spadají do období pozdní doby bronzové, kdy se zde pohybovali lidé milavečské kultury. Důkazem tohoto osídlení je naleziště mohyl v lese zvaném Stropecko.

Stropčice, nebo Tyrol ?

Původní název je Stropčice, který je komolen do tvaru Tropčice. V 18. století se vsi začalo lidově říkat Tyrol podle zdejší vyhlášené hospody. Tento nesprávný název se pak posléze začal užívat i úředně, a to v letech 1854 - 1923. Nejpozději v roce 1926 byla obec úředně přejmenována na Stropčice. Obyvatelé obce však dodnes používají oba názvy.

V roce 1839 je obec zaznamenána jako Tyrol a Stropečko. V případě Stropečka se však nejednalo o celou ves, ale jen o jednu její část pod lesem Stropečko ( u později postaveného pomníku padlým). V Úplném místopisném slovníku Království Českého z roku 1895 je ves uvedena pod jménem Tropčice s vysvětlením, že další adekvátní názvy jsou Stropčice a Stropečky, špatně pak Tyrol.

Pramen: vysvětlující tabule ve Stropčicích