Obsah

Plánice - Nová Plánice - místní část města

Adresa

Plánice - Nová Plánice
340 34 Plánice

GPS: 49° 22′ 16.9″N  13° 26′ 53.1″E

zobrazit v mapě
Nová Plánice je místní částí města Plánice. Nová Plánice je zcela určitě nejmladší obcí, která spadá pod správu Městského úřadu v Plánici. Popud k jejímu založení dali v roce 1842 pláničtí občané Mašek, Čuda, Zelzer, Bělík, Brožek a Janský. Ti svůj záměr oznámili na krajském úřadě v Klatovech a záhy začali stavět.
V té době muselo město Plánice dodávat státu vojáky a to odkudkoli. Proto město podpořilo rozhodnutí vystavět za městem vesničku, která by se stala pomocným zdrojem branců. Toto rozhodnutí se zdálo příhodné i plánickým občanům, kteří vlastnili pozemky pro obdělávání poměrně daleko – až u Křížovic. Město proto nechalo zpracovat architektonický návrh vesnice a vyzvalo zájemce z celých Čech, aby se hlásili coby noví osadníci. Mezi přihlášenými byli Němci ze Šumavy, občané z Plánice, ale nejvíce se hlásili obyvatelé Křížovic.

V roce 1869 zde žilo 179 obyvatel. Nová Plánice měla v roce 1902 32 čísel popisných, ve kterých žilo 182 obyvatel. V roce 1990 bylo v obci trvale přihlášených 97 lidí a jejich stav dodnes stále klesá.

Zdroj: Martin Kříž