Obsah

Němčice u Kdyně - obec

Adresa

Němčice u Kdyně 17
345 06 Kdyně

GPS: 49° 25′ 24.699″N  13° 4′ 32.399″E

zobrazit v mapě
První zmínka o obci pochází z roku 1379. Obec se skládá z částí Němčice a Ulíkov.
Němčice jsou položeny v kotlině obklopené zalesněnými vrchy Branžovského hvozdu. Obec je prvně připomínána již v roce 1379. Přímo nad vsí se vypíná návrší se zříceninami hradu Nového Herštejna, k němuž ves Němčice po celý středověk patřila. Panství i hrad vystřídal mnoho majitelů.
V roce 1472 se Jan Herštýnský z Velhartic zapletl do sporů proti Albrechtovi, knížeti Bavorskému. Jejich nenávist byla tak velká, že v roce 1475 bavorská vojska Herštejn vypálila a pobořila. Později byl hrad znovu postaven. Jedním z nejvýznamnějších majitelů panství byl v 15. století Půta Švihovský z Rýzmberka. V 16. století se stala součástí unějovického statku, s nímž byla roku 1711 přikoupena Černíny k Chudenicím a při nich zůstala až do konce feudalismu. Uprostřed obce na křižovatce naleznete barokní sochu sv. Jana Nepomuckého.
Tam si můžete posedět a odpočinout na odpočívadle u Bukovského potoka, který pramení pod Herštýnem. Má dva malé přítoky - z levé strany od osady Úlíkov (650 m) a z pravé strany od Suché hory.Přímo naproti odpočívadlu se nachází westernový ranč, kde můžete ocenit kouzlo praskajícího ohně a snít o dobách zlaté horečky. Do správního obvodu Němčic spadá také vesnička Úlíkov.
Zříceninu hradu Nový Herštejn naleznete cca 2 km nad Němčicemi. Nový Herštejn patří mezi nejrozsáhlejší a nejlépe dochované hradní zříceniny. Hrad byl založen ve 14. století a do dnešních dní se z něho dochovaly vysoké zbytky zdí dolního hradu a také Panenská věž, mohutná obytná věž se zachovalými střílnami a původním vstupem v úrovni 1. patra. Zřícenina je obklopena přírodní rezervací smíšeného lesa Herštýn s převahou buku a se vzácnou jarní květenou (lýkovec, jaterník, dymnivky, sasanka …)
Na vesnici je krásný pohled ze všech vyvýšených lesních okrajů. Na severozápadě je to Jedlovka (644 m), na západě Koleneč, na jihozápadě Rýzmberk a Příkopy a zřícenina hradu Herštýn (682 m). Na jižní straně je to Hora (759 m) zakrývající v pozadí známý Koráb s rozhlednou (773 m), na jihovýchodě Suchá hora (640 m), na východě Dubovka (630 m) a na severovýchodě Velký Kouřim (658 m).
Okolí Němčic je zvláště vhodné k výletům do lesnatých pásem Kdyňské vrchoviny - dnes Branišovského hvozdu, kterým prochází množství značených turistických cest.
Pramen: Běleč mikroregion, vydal Mikroregion Běleč z.s.p.o., 2013