Obsah

Myslív - Milčice

Adresa

Myslív - Milčice
341 01 Horažďovice

GPS: 49° 24′ 33.5″N  13° 36′ 19.″E

zobrazit v mapě
Milčice jsou místní částí obce Myslív. První písemná zmínka o obci je z roku 1305. Jméno obce mělo v minulosti různou podobu, například Molczycze, Milczicze nebo Mylcžicze. Roku 1893 byla v Milčicích postavena kaplička. Je to šestiboká stavbička se stanovou střechou a menší zvoničkou a je zasvěcena sv. Josefu. Než byla postavena kaplička svatého Josefa, tak se prý vyzvánělo na zvonek umístěný na veliké lípě nedaleko nynější kapličky. Za pozornost v obci stojí také několik dochovaných objektů barokní vesnické architektury.
Směrem na západ od obce se nachází třetí největší rybník Plzeňského kraje, rybník Myslívský. Vybudován byl roku 1603 a má rozlohu 58,1 ha. Rybník dosahuje hloubky až 4 metry a hráz, po níž vede silnice do Milčic, je dlouhá 328 metrů. Traduje se, že v těchto místech stávala kdysi ves Mlžice. Při stavbě rybníka se ves zbořila a její obyvatelé se údajně přesunuli právě do nedalekých Milčic. Milčice byly často cílem toulek básníka tohoto kraje - Jadislava Stehlíka, který učil v blízkém Myslívě.
Pramen: Řezníčková Zdeňka, leták Mikroregion Slavník, vydal AgAkcent s.r.o., 2013

Přízrak kyrysníka
Okolo Milčic se zjevoval přízrak kyrysníka. Byl tu kdysi v časech třicetileté války popraven a od té doby zde jeho nešťastná duše bloudí. Není tomu dávno, kdy poblíž pásl jeden kluk z Milčic svěřený dobytek. Bylo to zrovna v neděli v čase mše svaté. Jedna z krav se mu zaběhla do osení a pasáček zlostně zakřičel: „Sakramentská babo, mazej zpátky!“ Tu se před ním zjevil starodávný voják a vyťal klukovi pár políčků a pak zase zmizel. Pasáček tu vojanskou výchovu těžce odstonal a byl od té doby jako milius.

Ves v mlhách

Kdysi jmenovaly se Milčice Mlžice. V blízkosti vsi jsou totiž samé rybníky a kvůli ranní mlze byly z celé vsi vidět jen komíny.
Pramen: obě pověsti Ondřej Fibich, Prácheňský poklad, sbírka pověstí b. v.