Obsah

Křenice - obec

Adresa

Křenice 48
340 12 Švihov

GPS: 49° 30′ 6.848″N  13° 12′ 4.399″E

zobrazit v mapě
První písemná zmínka o obci je z roku 1339. Obec se nachází v kopcovité krajině severního výběžku klatovského okresu. Obec se skládá z místních částí: Křenice, Kámen a Přetín.
Nejvýraznější památkou Křenic je tvrz ze 13. století, která se nachází v hospodářském dvoře. Její podoba se měnila střídáním majitelů. Tvrz zachovalá do dnešní doby je pravděpodobně novější, z poloviny 16. století.
Dnešní tvrz si zachovala pouze obvodové zdivo na ploše přibližně 30 x 15 m. Vnitřní prostory byly zcela vybourány v 18. stol. při přestavbě na sýpku a dnes uvnitř najdeme tři dřevěná patra typická právě pro sýpku. Na jižní stěně se dochovaly zbytky renesanční sgrafitové výzdoby. Její původní podobu naznačuje jen dvoupatrové stavení s vysokou valbovou střechou.

Obec Křenice byla nejspíše od počátku v majetku rodu Drslaviců. Tvrz zde stála snad již ve 13. stol., písemně však byla potvrzena až ve 14. stol. Od poloviny 14. stol. byl vlastníkem Chotěšovský klášter, který v 15. století statek prodal. Od poloviny 16. stol. byl majitelem Jetřich Valečský z Vřesovic. Za Vřesovců byla ve druhé polovině 16. stol. v místě poplužního dvora postavena nová tvrz, snad na místě staré. Koncem 17. stol. se majitelem stal Jan Heřman Černín a připojil Křenice k Ježovům. V 18. stol. byla tvrze přestavěna na sýpku. Dnes je budova tvrze v soukromých rukou.

Dominantou Křenic je barokní kaple Panny Marie z roku 1873. Kaple stojí na vrchu nad obcí a je od ní krásný výhled na zdejší krajinu

Pramen: Běleč mikroregion, vydal Běleč z.s.p.o. 2013