Obsah

Kolinec - městys

Adresa

Kolinec 28
341 42 Kolinec

GPS: 49° 17′ 58.589″N  13° 26′ 25.505″E

zobrazit v mapě
K soustavnému osídlení údolí řeky Ostružné (v Kolinci často zvané Pstružné), v místě dnešního Kolince, dochází pravděpodobně v první polovině 13. století.
Kolinecko, stejně jako celá oblast Pošumaví, bylo osídleno poměrně pozdě. Hlavními příčinami pozdního osídlení bylo drsné klima nevhodné pro zemědělství, hornatý terén a husté zalesnění. K výraznějšímu zalidňování dochází až v 6. století, kdy na území Sušicka přicházejí Slované. Tehdy pravděpodobně vznikla i slovanská sídliště na místě dnešního městečka.

K soustavnému osídlení údolí řeky Ostružné (v Kolinci často zvané Pstružné), v místě dnešního Kolince, dochází pravděpodobně v první polovině 13. století. Začátek tohoto osidlování můžeme spojit s datací stáří základního zdiva kolineckého kostela, jehož stavba byla dokončena přibližně v roce 1180.

Původní osadu Kolinec sevřenou mezi vrchy Rovina (722 m) a Vidhošť (795 m) založili rýžovníci zlata neboť zdejší říčka Ostružná byla, stejně jako blízká Otava zlatonosná.

O dlouhé historii současného městyse svědčí jeho dominanta, kostel svatého Jakuba, jehož původní zdivo je datováno až do roku 1180.

Městečko bylo od svého založení majetkem českých královen, o čemž svědčí i jednoocasá lvice se zlatou zbrojí ve znaku.

Kolinec se může pochlubit i několika slavnými rodáky, jako byl Dr. Matyáš Borbonius, lékař Petra Voka a vysoké české šlechty nebo Mistr Šimon Skála, děkan artistické fakulty české univerzity.

Prameny: Mikroregion Střední Pošumaví, vydal AgAkcent s.r.o., http://www.kolinec.cz/