Navigace

Obsah

Plzeňský kraj zná vítěze 16. ročníku soutěže Regionální potravina

Typ: ostatní
Plzeňský kraj zná vítěze 16. ročníku soutěže Regionální potravina 1 Do letošního ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje se přihlásilo 43 výrobců se 156 produkty. O toto prestižní ocenění udílené Ministerstvem zemědělství mohou usilovat malé a střední podniky, které vyrábějí kvalitní potraviny s původem v daném kraji.

Hodnotitelská komise se sešla 23. dubna 2025 ve Vzdělávacím centru Úhlava, o. p. s. v Klatovech. Zástupci ministerstva a dalších odborných institucí včetně Plzeňského kraje hodnotili výrobky v devíti kategoriích – a rozhodování rozhodně nebylo snadné. I proto komise vedle hlavních ocenění navrhala 6 dalších dodatečných cen.



Všechna ocenění budou předána tradičně na Dožínkách Plzeňského kraje, které se letos uskuteční v sobotu 13. září 2025 na zámku v Manětíně.

 

Výrobky oceněné značkou Regionální potravina Plzeňského kraje 2025:

  •     Zvěřinová klobása – Pavel Krois, Vícenice (Farma Krois)
  •     Rillettes z vepřového boku – Josef Vanický, Blovice (Potěšení ve skle)
  •     Přírodní kozí sýr – Vlašský ořech – Jiří Weber, Brnířov (Minimlékárna Weber)
  •     Zákys – mléčné osvěžení – Michal Ivasienko, Hůrky (Podbrdská minimlékárna)
  •     Klatovský bochník – Pekařství Na Rybníčkách
  •     Višňové řezy – Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy
  •     Nefiltrované pivo – světlé výčepní – Vítězslav Procházka, Plzeň (Pivovar U Lenocha)
  •     Veselá švestka – Jitka Červenková, Dýšina (Sirupy od Červenky)
  •     Med květový – lipový – Světlo od včel

 


Dodatečně oceněné výrobky:

  •     Cena hejtmana Plzeňského kraje:  Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou – Jaroslav Procházka (Uzeniny ze Žihle)
  •     Cena hejtmana Plzeňského kraje: Chléb pšenično-žitný – Roman Sebera (Pekárna Sebera)
  •     Cena prezidentky Potravinářské komory ČR: Borůvkový jogurt s pistáciovým krémem – Jitka Štáhlichová (Zmrzlinářství Kolombina Plzeň)
  •     Cena Úhlava, o. p. s.: Makový závin – Lucie Fabišíková (Perníčky na plech)
  •     Cena MAS Pošumaví, z. s.: Nakládaný sýr Šumava – Šumavský statek Dlouhá Ves
  •     Cena Krajské agrární komory Plzeň: Kapr uzený, porce v dekoračním koření – Zpracovna ryb Klatovy
  •  

Soutěž Regionální potravina v Plzeňském kraji koordinuje Úhlava, o. p. s. ve spolupráci s MAS Pošumaví, z. s.

Děkujeme všem přihlášeným výrobcům za jejich práci a vítězům srdečně gratulujeme!


Vytvořeno: 20. 5. 2025
Poslední aktualizace: 20. 5. 2025 12:43
Autor: Věra Dvořáková