Obsah

Rabí - Čepice - socha sv Jana Nepomuckého

Adresa

Rabí - Čepice
342 01 Sušice

GPS: 49° 16′ 3.442″N  13° 35′ 40.813″E

zobrazit v mapě
Skleněná socha sv. Jana Nepomuckého na mostě přes Otavu. Skleněnou sochu v životní velikosti (175 cm vysokou) vytvořila z podnětu kytaristy Lubomíra Brabce známá výtvarnice Vladimíra Tesařová, která je na Šumavě známa především svými uměleckými díly v kostele sv. Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic. V současné době se pravděpodobně jedná o největší skleněnou plastiku tohoto světce na světě. Zároveň se pravděpodobně jedná o první nově vztyčenou sochu na území České republiky po sto letech.

Socha je originální i svým zobrazením. Je vytvořena inverzně tak, aby svatému Janu Nepomuckému, svému patronu, viděli do obličeje nejen vodáci splouvající Otavu, ale i lidé přecházející nebo přejíždějící přes most v Čepicích. Skleněný reliéf je zasazen v ostění ze slatinské žuly, jež vytesal kameník Martin Mašek. Hvězdičky, které dílo doplňují, byly odlity ve zvonařské dílně Tomášková - Dytrychová. Na realizaci sochy přispěla celá řada sponzorů z pošumavského regionu i z celé České republiky.

Sv. Jan Nepomucký je patronem České země, vorařů, vodáků, lodníků, mlynářů, mostů a také ochráncem proti povodni a vodnímu nebezpečí. Mimo to je patronem Českobudějovické diecéze, pod kterou Sušicko spadá. Dále je patronem Mnichova, Pasova, Salcburska a Bavorska, jedním z osmi patronů Benátek a všech gondoliérů. Také je patronem dobré smrti a patronem proti pomluvě. Bývá nazýván stavitelem mostů mezi lidmi a národy. Jeho sochy jsou po celém světě. Nejen v tradičních katolických zemích Evropy v Rakousku, Německu, Španělsku, ale i v Jižní Americe a třeba Číně.
Papež Pavel Jan II. označil sv. Jana Nepomuckého jako nejznámějšího Čecha.