Obsah
Vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje se letos naposledy představí v Sušici
Soutěž o nejlepší regionální výrobky vyhlašuje již 14. let ministerstvo zemědělství v každém kraji vyjma Prahy na podporu malých a středních producentů. Značkou jsou oceněni pouze vítězové 9kategorií a mohou ji používat 4 roky. Po uplynutí této doby musí výrobce o značku opět soutěžit.
Aby se mohly výrobky o značku ucházet, musí splňovat určité podmínky dané metodikou soutěže. Důležitá je nejen kvalita, ale také regionalita, tj. produkt musí být vyroben z regionálních surovin, a to nejméně ze 70 %, případně z českých surovin, pokud se surovina v kraji nenachází.
Jestliže máte tedy chuť na něco dobrého z regionu, určitě zavítejte o víkendu do Sušice na místní farmářské trhy, které jsou pro letošek také poslední. Těšíme se na vás.
Přehled oceněných potravin v roce 2023
1. Masné výrobky tepelně opracované, Čendova klobása, Jan Jero
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, Žihelská svačinka, Jaroslav Procházka
3. Sýry včetně tvarohu, Čerstvý kozí sýr ořechový, MgA. Adam Březovský
4. Mléčné výrobky ostatní, Jarovský jogurt bílý, Jindřiška Jandečková
5. Pekařské výrobky včetně těstovin, Povidlová srdíčka, Lucie Fabišiková
6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinek, Maková štafetka, SŠZP Klatovy
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje, Domažlická 12, Domažlické městské lesy spol. s r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, Jablečné chutney bez chilli, Šárka Líbenková
9. Ostatní, Med smíšený, Karel Toupal
Poslední aktualizace: 16. 10. 2023 13:08