Obsah
Chocomyšl - zámek
Adresa
Chocomyšl345 43 Koloveč
GPS: 49° 27′ 56.6″N 13° 7′ 45.63″E
Původní gotická tvrz v Chocomyšli byla v 18. století přestavěna na lovecký renesanční zámek. Zámek byl v letech 1761 - 1763 přestavěn v barokním slohu. Po požáru přibližně deset let Při prodeji Černínům se ve vsi uvádí kamenný zámek - původní renesančně přestavěná tvrz, která byla v nárožích opatřena polygonálními věžemi.
V roce 1720 začal František Josef Černín s jeho přestavbou na lovecký zámek podle plánů Františka Maxmiliána Kaňky, který v letech 1713 - 1720 přestavoval Černínský palác v Praze na Hradčanech. V roce 1761 za Prokopa Černína z Chudenic došlo v zámku k dalším úpravám a k přístavbě domácí kaple. V roce 1773 zámek zcela vyhořel.
O rok později vypracoval stavitel Karel Balling projekt na stavbu nového zámku, jehož přízemí bylo dokončeno v roce 1775. Pak stavba zřejmě z nedostaku financí pokračovala jen pozvolna, neboť ani na konci 18. století nebyla dokončena. Černínové zde nežili. Zámek byl dokončen jen ze dvou třetin, a tak ho v roce 1802 Černínové nabídli k přestavbě na dragounská kasárna.
Od roku 1811 se v zámku vyráběl cukr z javorové šťávy. Byl to vůbec první cukrovar v Čechách. V roce 1830 byla část zámku přestavěna a o 14 let později zde vznikl lihovar.
Nakonec byl zámek využíván ke skladovacím a zemědělským účelům. V současné době zámek vlastní ZAS Koloveč, která ho opravila a využívá k podnikání.
Pramen: vysvětlující tabule na návsi v Chocomyšli
V roce 1720 začal František Josef Černín s jeho přestavbou na lovecký zámek podle plánů Františka Maxmiliána Kaňky, který v letech 1713 - 1720 přestavoval Černínský palác v Praze na Hradčanech. V roce 1761 za Prokopa Černína z Chudenic došlo v zámku k dalším úpravám a k přístavbě domácí kaple. V roce 1773 zámek zcela vyhořel.
O rok později vypracoval stavitel Karel Balling projekt na stavbu nového zámku, jehož přízemí bylo dokončeno v roce 1775. Pak stavba zřejmě z nedostaku financí pokračovala jen pozvolna, neboť ani na konci 18. století nebyla dokončena. Černínové zde nežili. Zámek byl dokončen jen ze dvou třetin, a tak ho v roce 1802 Černínové nabídli k přestavbě na dragounská kasárna.
Od roku 1811 se v zámku vyráběl cukr z javorové šťávy. Byl to vůbec první cukrovar v Čechách. V roce 1830 byla část zámku přestavěna a o 14 let později zde vznikl lihovar.
Nakonec byl zámek využíván ke skladovacím a zemědělským účelům. V současné době zámek vlastní ZAS Koloveč, která ho opravila a využívá k podnikání.
Pramen: vysvětlující tabule na návsi v Chocomyšli