Obsah

Mrákov - obec

Adresa

Mrákov 105
345 01 Domažlice

GPS: 49° 24′ 13.4″N  12° 57′ 1.82″E

zobrazit v mapě
Mrákov patří mezi 11 nejstarších chodských vesnic rozložených na jihozápadním pomezí Čech. Obec Mrákov leží asi 5 km od Domažlic.První písemná zmínka o existenci chodské vsi Mrákov se objevila v listině, vydané v Praze roku 1325 králem Janem Lucemburským, která zaručovala zvláštní práva domažlických Chodů. Podle úročného rejstříku z roku 1531 v něm stálo 17 usedlostí.

Mrákov patřil mezi 11 nejstarších chodských vesnic rozložených na jihozápadním pomezí Čech. Jejich obyvatelé vykonávali strážní službu k ochraně zemské hranice a obchodních stezek vedoucích do města Domažlice. Mrákov byl stejně jako ostatní chodské vsi svobodnou obcí zodpovídající se pouze královské moci, zastoupené domažlickými purkrabími.

Farní úřad Mrákov byl zřízen guberniálním nařízením v roce 1785 oddělením od domažlického děkanství. V roce 1782 vydal císař Josef II tzv. Josefinský dekret, kde bylo uvedeno, že kostel měl být maximálně 1 hodinu cesty. Mrákovští farníci patřili až do roku 1790 ke kostelu Všech svatých v Domažlicích. 24. října 1790 byl císařem Leopoldem jmenován první mrákovský farář páter Alexandr Demuth. 20. prosince 1790 je v dřevěném mrákovském kostelíku sloužena prvně mše. V letech 1811 - 1813 byl na návsi na místě dřevěného kostelíku vystavěn nový zděný kostel, zasvěcený sv. Vavřinci.

Mrákov navštívila řada osobností politického, vědeckého a kulturního života. Pro svá díla zde čerpali náměty a informace František Palacký a jeho zeť František Ladislav Riegel, Karel Jaromír Erben, básník Antonín Klášterský, jako doma se tu cítil Jindřich Šimon Baar. Význam Mrákova vzrostl v průběhu českého národního obrození, kdy ves navštěvovala a náměty ke knize Pohorská vesnice zde načerpala Božena Němcová. Dnes šíří místní folklór mrákovský taneční soubor. V chaloupce u Bílků několikrát poseděla i národní spisovatelka Tereza Nováková a spisovatelka z nedaleké Kdyně Hana Štěpánková.

Obec je charakterizovaná štíhlým jehlancem kostelní věže, která je opěvovaná ve známé chodské písničce.

Pramen: Historie a současnost Zemědělského obchodního družstva Mrákov, 2010.

Původně některých pramenů se vesnice nazývala Mrdákov (německy Mrdak), podle staročeského slova mrdat - kývat se, pohybovat se ze strany na stranu. Na konci 19. stol. se však nechala přejmenovat na „slušnější“ Mrákov.