Navigace

Obsah

Pojďte si uvařit s vítězi soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2017

Typ: ostatní
Řeznický copMáte rádi regionální potraviny? Hledáte inspiraci, jak je využít ve vaší kuchyni?

Ve spolupráci s šéfkuchařem Mgr. Martinem Havlíkem jsme pro Vás připravili zajímavou kolekci receptů, ve kterých hlavní roli hrají vítězné potraviny letošního ročníku soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.

Z jakých výrobků můžete vařit? Pro inspiraci čtěte dál a vlastní recepty najdete v přiloženém letáku, který si můžete stáhnout a mít ho po ruce v kuchyni.

Řeznický cop je veskrze rukodělný výrobek. Na jeho výrobu se používají libové bůčky z prasat chovaných v Žihelském statku na Plzeňsku. Boky se zbaví kůže a kostí, nasolí na sucho pragandou a zhruba deset dní se nechají zrát v chladírně. Po upletení se copy obalí směsí pikantního koření, jehož složení si výrobce střeží. Pak se copy pomalu udí na bukovém dřevě. Výborné jsou studené k dobrému pití, ale i ohřáté na grilu nemají chybu. Vyrábí Řeznictví Pirník spol. s r.o.v Plzni.

Šádin - zrající sýr s bílou plísní je vyráběn výhradně z bio kozího mléka vlastní produkce. Zvířata jsou chována na pastvinách v údolí řeky Mže, což dává konečnému výrobku charakteristickou chuť a vůni. Vyrábí se ručně z čerstvě nadojeného mléka. Sýr je certifikován a zařazen mezi biopotraviny. Název sýru je odvozen od českého jména Šárka (po dceři majitelky), kdy tajemnost, nevyzpytatelnost a zajímavost jsou společným jmenovatelem. Výborně se hodí k vínům. Sýr vyrábí Ing. Olga Lukšová - Farma U řeky ve Stříbře.

Karolína Světlá 13° je řemeslně vařené světlé speciální pivo plzeňského typu. Svým charakterem především vyniká střední plností těla s vyváženou sladovo-chmelovou chutí. Karolína Světlá je vařena výhradně z žateckých chmelů a českých humnových sladů. Pivo je nefiltrované a nepasterované, aby v něm byly zachovány původní prospěšné látky. Pivo je vyráběno v pivovaru Bizon v Čižicích.

Kefír je kysaný mléčný výrobek, plné smetanové chuti se známkami perlivosti, uvolňující jemnou, příjemně nakyslou chuť. Hladké konzistence a jedinečnosti se docílí promícháním v původním obalu, ve kterém zraje. Je vyráběn přímo na rodinné farmě Boubín u Horažďovic. Tajemství chuti je založené na kvalitním plnotučném mléce s certifikátem v režimu jakosti Q CZ a v ruční výrobě. Kefír dostanete na famě rodiny Dubových v Boubíně u Horažďovic.

Siven americký je vynikající lososovitá ryba, která je příbuzná a chuťově podobná známějšímu pstruhovi. Ke zpracování se používá výhradně siven odchovaný v Anníně na Šumavě. Po zpracování se ryby naloží do solného láku. Po nasolení se při důsledně kontrolovaném procesu tepelného opracování vyudí horkým kouřem z bukového dřeva. Sivena dostanete ve Zpracovně ryb Klatovy a.s.

Pečený čaj ze sladkých hrušek a skořice doplněný citronem. Ovoce se při výrobě ručně krájí, citrony jsou pečlivě oloupané a vypeckované, aby si zákazník mohl dopřát ovocný čaj s lahodnými kousky plodů. Proč je čaj pečený? Protože ovoce je opravdu pečené v peci. Při přípravě nápoje pak stačí dát 2-3 lžičky této dobroty do hrnečku a zalít horkou vodou. Čaj zavoní, zahřeje, zachutná, potěši a zvedne náladu. Kouzelný čaj vyrábí rodinná firma od Macháčků s.r.o.

Až navaříte, tak vám zbývá jen jako moučník si dát již hotové müslenky od paní Lenky Havlové z Plzně nebo svatební koláč ze Střední školy zemědělské a potravinářské z Klatov. 

Podrobnosti o soutěži a jejím průběhu v celé České republice najdete na www.regionalnipotravina.cz


Příloha

Vytvořeno: 6. 11. 2017
Poslední aktualizace: 6. 11. 2017 09:00
Autor: Ing. Ivo Šašek