Obsah

Maňovice - kamenný drak

Adresa

Maňovice
341 01 Horažďovice

GPS: 49° 23′ 29.1″N  13° 39′ 9.17″E

zobrazit v mapě
Maňovický kamenný drak vznikl úpravou kamene vyčnívajícího do ohybu cesty směrem na Pačejov. Do podoby dračí hlavy ho nechal se svým příbuzným upravit Antonín Raška, tehdejší starosta obce. Práce provedl kameník Karel Kališ. Draka nechal Antonín Raška zhotovit jako poděkování Bohu za to, že po oslepnutí na pravé oko, což se stalo asi v roce 1897, viděl alespoň částečně na levé oko, které slepota postihla jen částečně. Drak představuje zlou nemoc - slepotu a kamenný kříž na jeho hlavě znázorńuje vítěžství nad touto nemocí po vytrvalých prosbách a modlitbách, jako poděkování Bohu za uzdravení a návrat zraku alespoň na jedno oko. Slepotou byla postižena i Raškova matka ve věku asi 35 let.
Dokončen a vysvěcen byl drak v roce 1905 za velké účasti obyvatel obce a hasičů. Vysvěcení a mši svatou celebroval děkan František Dítko, zakladatel církevního hasičského sboru v Kvášňovicích, kam až do roku 1899 patřili i hasiči z Maňovic, než se osamostatnili i díky spolupráci A. Rašky a faráře Františka Dítka.
Kamennou ohrádku s kovaným plotem okolo dračí hlavy, nechal zhotovit sysnovec A. Rašky, též starosta obce, František Klozar v roce 1926.
Drak hledí směrem k Šumavě na horu Boubín a k Pačejovu, kam touto cestou chodily děti do školy.

Pramen: Vysvětlující tabule na naučné stezce v Maňovicích - zpracoval Karel Klozar