Obsah

Klatovy - Tajanov - socha sv. Jana Nepomuckého

Adresa

Klatovy - Tajanov
339 01 Klatovy

GPS: 49° 24′ 11.342″N  13° 15′ 45.201″E

zobrazit v mapě
Socha sv. Jana Nepomuckého od autora Čeňka Vosmíka na mostě přes Úhlavu v Tajanově. Popis sochy

Socha sv. Jana Nepomuckého v tradičním ikonografii s atributy krucifixu, mučednické palmy a pěti hvězd nad hlavou záměrně vychází z ustáleného historického typu, oproti barokním sochám výrazněji štíhlejší typ postavy.

Nápis na přední straně soklu:

"SVATÝ JENE / NEPOMUCKÝ / ORODUJ / ZA NÁS !" Pod ním nepomucký atribut pěti hvězd. Signováno na pískovcovém soklu vpravo: "VOSMÍK." Nápis vlevo na pískovcovém soklu: " SVÉ RODNÉ OBCI VĚNOVAL / PRELÁT Dr. JAN NEP. SEDLÁK, / GEN. VIKÁŘ PRAŽSKÉ ARCIDIECESE. / LÉTA PÁNĚ 1912." Socha byla nezvykle umístěna až za vesnicí u silnice na Klatovy. Dnes je na novém mostě klatovského silničního obchvatu.

Historie

Socha je završením donace zdejšího rodáka Mons. ThDr. Jana Nepomuka Sedláka (9. dubna 1854, Tajanov – 30. září 1930, Praha), kanovníka kapituly sv. Víta, generálního vikáře a poté i světícího biskupa pražského. Sedlák byl též katolickým spisovatelem a překladatelem. V Tajanově dal již předtím vystavět pseudorománskou kapli (1907) a v jejím sousedství školu (1908). Na jeho rodném domě se nachází jednoduchá pamětní deska.

Autor: Marcel Fišer, www.socharstvi.info