Obsah

Kdyně - Muzeum příhraničí

Adresa

Klatovská
345 06 Kdyně

GPS: 49° 23′ 23.2″N  13° 2′ 20.68″E

zobrazit v mapě
Muzeum Příhraničí se nachází po pravé straně radnice na kdyňském náměstí. Vchází se do něho bránou bývalé přádelny, která je zdobená sochou ležícího lva. Brána je současně vstupem do parku, ve kterém se muzeum nachází. V budově muzea je i turistické informační centrum. Jak název muzea napovídá, jsou jeho sbírky převážně věnované česko - bavorskému soužití v oblasti Všerubského průsmyku. Tato oblast odedávna sloužila jako důležitá spojnice mezi dvěma kulturami. Expozice muzea se zaměřuje také na historii pravěku a středověku, připomíná též významnou dobu husitství.

Návštěvníci si mohou prohlédnout model stavení z doby bronzové, pohřební mohylu, středověké artefakty z provedených archeologických výzkumů a modely středověkých hradů Rýzmberka, Nového Herštejna a Netřebu.

Dobu husitskou připomíná expozice ukazující slavnou bitvu u Domažlic v roce 1431.

Muzejní expozice neopomíjí ani historii přádelnictví ve Kdyni. Důležitou roli v rozvoji Kdyně hrála textilní manufaktura, která je prokazatelně nejstarší v Čechách. K vidění jsou funkční průmyslové stroje, replika modrotiskařské dílny a dobové předměty z tehdejšího každodenního života.

Pramen: Malá muzea Pošumaví, pro město Hartmanice vydal AgAkcent s.r.o., 2009.

O výrobě páteříků a jejich sbírce ve Kdyni pojednává pořad České televize v cyklu Toulavá kamera, který je k dispozici na: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/7599-regiony/?r=520&o=521&strana=4