Obsah

Zavlekov - Mladice - místní část obce

Adresa

Zavlekov - Mladice
341 42 Kolinec

GPS: 49° 19′ 49.4″N  13° 29′ 48.3″E

zobrazit v mapě
Mladice jsou místní částí obce Zavlekov. O Mladicích se dozvídáme z gruntovní knihy Nalžovského a Neprachovského panství z roku 1601. V třicetileté válce, která probíhala od roku 1618 - 1648, byla vesnice kolem roku 1640, kdy táhla švédská vojska do Bavor, vypálena a vypleněna. V roce 1654 při sepisování berní ruly patřily Mladice k Nalžovskému panství majitele p. Ferdinanda Václava Švihovského. Jsou zde uvedeni rolníci s výměrou 30 strychů Havel Bureš, Jan Jareš, Jan Jirka. Od dalšího majitele Václava Maria Josefa z Pöttingu koupil panství Nalžovy roku 1769 František Xauer Taffe, a aby uctil jméno své ženy Klementiny, dal přejmenovat ves Mladice na Klementice. Tento název se mezi prostým lidem neužil. Nazýval tuto osadu dále Mladicemi, jak se i dnes jmenuje.

Okrasou krajiny je stará lípa, jejíž stáří se odhaduje přes 750 let. Je dutá a do její dutiny se údajně vejde 10 osob. Tato lípa měla být v dávných dobách prodána za pět zlatých, avšak místní občané, zejména ženy tomu zabránili. Pověst vypráví o tom, že když krajem táhla husitská vojska, že zde u této lípy kovala kobyly.

Nad vsí býval vápencový lom na silniční štěrk zvaný "Vápenky". Pod vsí je rybník Hnáň s pěkným ostrůvkem, na němž měl kdysi hrabě Taffe postaven dřevěný altánek.

Ve vsi je kaplička zasvěcená Panně Marii. K Mladicům patří také osamělý mlýn Valcha s rybníkem stejného jména. V sousedství je autokempink Obce Zavlekov a chatová oblast.

Autor: František Jiříček, Zavlekov a okolí, Chodské nakladatelství 1992