Obsah

Myslív - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Adresa

Myslív
341 01 Horažďovice

GPS: 49° 24′ 53.4″N  13° 34′ 22.″E

zobrazit v mapě
Kostel Nanebevzetí Panny Marie je nejstarší stavbou v obci pravděpodobně z poloviny 12.století. Nejvýznamnější památkou v Myslívě je kostel Nanebevzetí Panny Marie, datovaný v roce 1384, s původně románským jádrem, později goticky přestavěný. Za původní, nejstarší část svatyně se udávalo gotické kněžiště (presbiterium), ale při pozdějších opravách byly pod omítkou objeveny románské oblouky ve stěnách lodě chrámové. Na jižní straně byl odkryt krásný kamenný portál a na základě toho bylo rozhodnuto, že původní stavbou byla loď chrámová a usuzuje se, že po zkáze kláštera Nepomuckého se do svatyně uchýlili i někteří mniši a loď chrámová s vysoko umístěnými malými okny sloužila jako tvrz, nedobytná ochranná stavba.

Barokně byl kostel upraven v roce 1730.

V kostele byly objeveny i zbytky původních maleb z 15. století. Byla obnovena malba v presbytáři představující gotický oltář se sedmi věžemi, se skutečným výklenkem zvaným sakrarium, což je místo pro odložení náboženských nádob.V roce 1893 byly zazděny hlavní chrámové dveře pod věží pro zřízení Božího hrobu.

Kostel byl původně obklopen hřbitovem, ten však byl v 18. století dle nařízení Josefa II. zrušen. V roce 1785 vysvětil farář Ondřej Krška hřbitov nový "Pod Jandečkojc".

V polovině 14. století byla farnost pod patronací cisterciáckého kláštera na úpatí Zelené hory u Nepomuku. Plebánie je od roku 1383, matrika je vedena od roku 1649. Kostel prošel rekonstrukcí v roce 1999.

Pramen: Informační leták Stehlíkova stezka, vydala Hana Formanová pro Obec Myslív, 2012